Desinfectie

is het verminderen van schadelijke micro-organismen op oppervlakken, voorwerpen. Ook water kan gedesinfecteerd worden. Het doel is besmetting (en daarmee ziekte) te voorkomen.

Antisepsis is het verminderen van schadelijke micro-organismen op de huid, dus huiddesinfectie.

Als het mogelijk en zinvol is heeft bij desinfectie verhitting de voorkeur : pasteurisatie van melk, uitkoken van instrumenten.

Meestal gebeurt desinfectie/antisepsis met chemicalien: de desinfectiemiddelen of desinfectantia, (enkelvoud desinfectans), bij huiddesinfectantia spreekt men ook wel van antiseptica.

Desinfectiemiddelen werken veel algemener dan antibiotica (alleen sporen zijn vaak ongevoelig).Ze denatureren eiwit en DNA/RNA of maken de celmembraan kapot. Ze kunnen door hun algemene werking dan ook niet in het lichaam toegepast worden.

Handdesinfectie:

Handdesinfectie
is het verminderen van de tijdelijke en de blijvende flora die op de handen aanwezig is. De handen worden ingewreven met handalcohol.Het kan ook met een waterstofperoxidespray, deze laat geen reststoffen achter (wordt gesplitst in water en zuurstof). Lees meer over waterstofperoxide.

Oppervlaktedesinfectie:

Voor kleine oppervlakken is er het gebruik van alcohol 70%(labtafel). Voor grote oppervlakken een chloorverbinding of waterstofperoxide.

Waterdesinfectie:

Chloorverbindingen, UV-C straling, en waterstofperoxide zijn geschikt.

In alle gevallen:

Eerst reinigen en dan desinfecteren.
Als je met weinig bacterien begint heb je een beter eindresultaat. (elk tijdstip gaat er een vast percentage dood). Verder werkt vuil remmend op het desinfectieproces, het desinfectiemiddel reageert met vuil ( bestaat uit organische moleculen) en er is dus minder over om de bacteriën te doden.

De tijd die nodig is ook echt gebruiken

Desinfectiemiddel dus laten (in)werken en niet direct weer verwijderen zoals bij schoonmaken gebeurt.

Lees hier meer over controle werkzaamheid desinfectiemiddel


Lees hier meer over Sterilisatie met chemische stoffen: