De donkerveld-microscoop

De donkerveld-microscoop is een normale lichtmicroscoop voorzien van een speciale zogenaamde donkerveldcondensor:hierdoor valt er geen licht door de lens dus een donker veld behalve als het verstrooid wordt door een bacterie (of iets anders) in het preparaat.

Het resultaat: bacterien als lichtjes tegen een zwarte achtergrond.

donkerveld

donkerveldmicroscoopUITVOERING

Verwijder de normale condensor en vervang deze door de speciale donkerveldcondensor.

Stel met een zwak objectief het preparaat scherp in, zonder op de kwaliteit van de belichting te letten, neem eventueel een luchtbellenpreparaat (breng een druppeltje water op een objectglas en laat hier een dekglas opvallen).
Breng op de condensor immersieolie aan.

Draai aan de condensorstelschroef totdat een kleine lichte vlek in het donkere veld verschijnt.

Ligt de vlek niet in het midden, centreer dan de condensorhouder. Een sterker objectief inschakelen. Zonodig de hoogte en centrering nog iets corrigeren(van condensor).

Indien noodzakelijk olieimmersielens voordraaien. Deze lens is van een irisdiafragma voorzien, welke zover gesloten moet worden totdat het veld egaal donker is.

 N.B. Te veel cellen in het preparaat veroorzaken overstraling.

Tip: zet naast de donkerveldmicroscoop een gewone microscoop waar je je preparaat eerst mee bekijkt, of (een fasecontrastmicroscoop), ga pas als je wat ziet het preparaat bekijken onder de donkerveldmicroscoop, dan weet je wat je kunt verwachten!

Wat in het begin ook handig is , is een luchtbellenprepraat maken, laat hierbij een dekglaasje op een druppel water vallen waardoor luchtbellen worden ingesloten. Deze zijn door hun dikke oplichtende randen snel te herkennen, je weet dan dat je op de goede hoogte zit wat betreft je preparaatvlak.

Klik hier voor videobeelden onder de donkerveldmicroscoop

Andere microscopen:
Fasecontrastmicroscoop
Fluorescentiemicroscoop